Olivový olej v kuchyni
Tvrdenie, že olivový olej má svoje uplatnenie len v studenej kuchyni je veľmi chybné. Olivový olej je dokonca odolnejší voči prepáleniu ako slnečnicový olej, ktorý je v našich domácnostiach často využívaný pri tepelných úpravách potravín.
Samozrejme aj pri používaní olivového oleja treba dbať na to, aby jeho teplota pri tepelnej úprave neprekročila teplotu 200°C, pri takejto teplote dochádza k znehodnoteniu cenných látok už aj pri kvalitných extra virgin olivových olejoch.
Olivový olej je ideálny na rýchlu tepelnú úpravu jedál ako sú ryby a kuracie mäso.
Aj keď je olivový olej úžasný a prospešný, nazývajú ho aj ,,tekutým zlatom“ je vždy, olej ! Polievková lyžica obsahuje 120 kcal. Preto ho treba používať primerane.
Ale vždy platí !!!
,,Jedlo pokvapkané olivovým olejom prospeje telu viac než jedlo bez olivového oleja“.