Olivový olej v kuchyni

31.01.2014 14:22

       Tvrdenie, že olivový olej má svoje uplatnenie len v studenej kuchyni je veľmi chybné. Olivový olej je dokonca odolnejší voči prepáleniu ako slnečnicový olej, ktorý je v našich domácnostiach často využívaný pri tepelných úpravách potravín.

       Samozrejme aj pri používaní olivového oleja treba dbať na to, aby jeho teplota pri tepelnej úprave neprekročila teplotu 200°C, pri takejto teplote dochádza k znehodnoteniu cenných látok už aj pri kvalitných extra virgin olivových olejoch.

       Olivový olej je ideálny na rýchlu tepelnú úpravu jedál ako sú ryby a kuracie mäso.

       Aj keď je olivový olej  úžasný a prospešný,  nazývajú ho aj ,,tekutým zlatom“ je vždy, olej ! Polievková lyžica obsahuje 120 kcal. Preto ho treba používať primerane.

      Ale vždy platí !!!

     ,,Jedlo pokvapkané olivovým olejom prospeje telu viac než jedlo bez olivového oleja“.

 

Späť