RADY DO KUCHYNE
- Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale
 vešiame v komore špičkou dolu.
- Banánová šupka sa dáva do pekáča, aby zmäklo mäso.
- Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.
- Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou
 šťavou.
- Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich
 naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.
- Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier,
 pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.
- Ak sa vám nedá cesto dobre vyváľať, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie
 odstráňte a cesto položte na plech.
- Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodnú časť cesta, obaľte ovocie v hladkej múke a až potom ho uložte na cest.
- Pri pečení torty, zákusku, či koláča musia ma suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
- Koláče alebo syr uložíme do vzduchotesnej nádoby s niekoľkými kockami cukru, ostanú čerstvé a neplesnivejú.
- Nedarí sa Vám postrúhať mäkký syr? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky, strúhadlo jemne potrite olivovým olejom a strúhajte.
- Syr pri vyprážané netečie, ak pred vyprážaním na chvíľu vložíte do chladničky
- Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.
- Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre
 podávaním.
- Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou
 vodou.
- Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.
- Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.
- Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
- Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a
 petržlenovej vňate.
- Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda
 zaručene nevykypí.
- Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysychajú. Prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
- Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
- Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.
- Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a
 dáme do chladničky.
- Lyžičku citrónu pridáme do ryže, aby sa nezlepila
- Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný
 citrón.
- Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred
 ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.
- Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete
 práškový cukor. Pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
- Ak vám zelenina zvädla, namočte  ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek
 octu.
- Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte,
 vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4
- Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.
- Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.
- Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
- Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ
 ich nevaríme, tak nám neprasknú.
- Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici, ak je pivnica studená, tak radšej v komore alebo špajze.
- Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.
- Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou
- Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.
- Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v
 suchej chladnejšej miestnosti.
- Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho
 tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru,
 dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.
- Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom
 pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.
- Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.
- Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
- Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú
 sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
- Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu, pridajte k rybe pred pečením polovicu
 jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.
- Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
- Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko, budú chutnejšie.
- Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených
 vločiek.
- Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina
 praskne jeho obsah nevytečie.
- Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným
 surovým zemiakom.
- Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
- Ak odstraňujete šupky z rajčín, neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.
- Ak chcete, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka,
 hladkej múky a trošku bieleho jogurtu.
- Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.
- Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.
- Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.
- Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.
- Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút
 do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.
- Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.
- Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte
 väčší surový zemiak.
- Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to,
 že je tuhá.
- Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie, ak ho zalejete horúcim mliekom.
- Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo, posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na
 cesto mikroténové vrecko alebo fóliu.
- Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a
 nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäsa.
- Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo
 stratí.
- Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do
 neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.
- Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäsa, ak budete mäso špikovať v smere
 vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.
 
 
					
				