RADY DO KUCHYNE

  • Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale
    vešiame v komore špičkou dolu.
  • Banánová šupka sa dáva do pekáča, aby zmäklo mäso.
  • Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.
  • Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou
    šťavou.
  • Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich
    naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.
  • Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier,
    pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.
  • Ak sa vám nedá cesto dobre vyváľať, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie
    odstráňte a cesto položte na plech.
  • Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodnú časť cesta, obaľte ovocie v hladkej múke a až potom ho uložte na cest.
  • Pri pečení torty, zákusku, či koláča musia ma suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
  • Koláče alebo syr  uložíme do vzduchotesnej nádoby s niekoľkými kockami cukru, ostanú čerstvé a neplesnivejú.
  • Nedarí sa Vám postrúhať mäkký syr? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky, strúhadlo jemne potrite olivovým olejom  a strúhajte.
  • Syr pri vyprážané netečie, ak pred vyprážaním na chvíľu vložíte do chladničky
  • Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.
  • Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre
    podávaním.
  • Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou
    vodou.
  • Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.
  • Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.
  • Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
  • Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a
    petržlenovej vňate.
  • Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda
    zaručene nevykypí.
  • Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysychajú. Prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
  • Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
  • Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.
  • Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a
    dáme do chladničky.
  • Lyžičku citrónu pridáme do ryže, aby sa nezlepila
  • Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný
    citrón.
  • Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred
    ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.
  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete
    práškový cukor. Pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
  • Ak vám zelenina zvädla, namočte  ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek
    octu.
  • Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte,
    vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4
  • Ak potrebujete naliať  horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.
  • Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.
  • Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
  • Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ
    ich nevaríme, tak nám neprasknú.
  • Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici, ak je pivnica studená, tak radšej v komore alebo špajze.
  • Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.
  • Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou
  • Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.
  • Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v
    suchej chladnejšej miestnosti.
  • Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho
    tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru,
    dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.
  • Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom
    pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.
  • Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.
  • Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú
    sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu, pridajte k rybe pred pečením polovicu
    jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.
  • Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
  • Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko, budú chutnejšie.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených
    vločiek.
  • Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina
    praskne jeho obsah nevytečie.
  • Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným
    surovým zemiakom.
  • Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
  • Ak odstraňujete šupky z rajčín, neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.
  • Ak chcete, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka,
    hladkej múky a trošku bieleho jogurtu.
  • Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.
  • Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.
  • Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.
  • Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.
  • Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút
    do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.
  • Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.
  • Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte
    väčší surový zemiak.
  • Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to,
    že je tuhá.
  • Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie,  ak ho zalejete horúcim mliekom.
  • Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo, posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na
    cesto mikroténové vrecko  alebo fóliu.
  • Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a
    nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäsa.
  • Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo
    stratí.
  • Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do
    neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.
  • Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäsa, ak budete mäso špikovať v smere
    vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.

     

Vytvorte si webové stránky zdarma! Webnode