RADY DO KUCHYNE
- Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale
vešiame v komore špičkou dolu. - Banánová šupka sa dáva do pekáča, aby zmäklo mäso.
- Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.
- Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou
šťavou. - Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich
naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť. - Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier,
pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín. - Ak sa vám nedá cesto dobre vyváľať, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie
odstráňte a cesto položte na plech. - Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodnú časť cesta, obaľte ovocie v hladkej múke a až potom ho uložte na cest.
- Pri pečení torty, zákusku, či koláča musia ma suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
- Koláče alebo syr uložíme do vzduchotesnej nádoby s niekoľkými kockami cukru, ostanú čerstvé a neplesnivejú.
- Nedarí sa Vám postrúhať mäkký syr? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky, strúhadlo jemne potrite olivovým olejom a strúhajte.
- Syr pri vyprážané netečie, ak pred vyprážaním na chvíľu vložíte do chladničky
- Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.
- Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre
podávaním. - Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou
vodou. - Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.
- Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.
- Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
- Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a
petržlenovej vňate. - Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda
zaručene nevykypí. - Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysychajú. Prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
- Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
- Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.
- Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a
dáme do chladničky. - Lyžičku citrónu pridáme do ryže, aby sa nezlepila
- Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný
citrón. - Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred
ošúpaním na chvíľu do horúcej vody. - Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete
práškový cukor. Pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový. - Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek
octu. - Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte,
vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4 - Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.
- Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.
- Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
- Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ
ich nevaríme, tak nám neprasknú. - Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici, ak je pivnica studená, tak radšej v komore alebo špajze.
- Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.
- Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou
- Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.
- Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v
suchej chladnejšej miestnosti. - Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho
tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru,
dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme. - Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom
pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom. - Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.
- Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
- Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú
sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele. - Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu, pridajte k rybe pred pečením polovicu
jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť. - Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
- Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko, budú chutnejšie.
- Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených
vločiek. - Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina
praskne jeho obsah nevytečie. - Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným
surovým zemiakom. - Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
- Ak odstraňujete šupky z rajčín, neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.
- Ak chcete, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka,
hladkej múky a trošku bieleho jogurtu. - Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.
- Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.
- Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.
- Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.
- Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút
do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g. - Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.
- Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte
väčší surový zemiak. - Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to,
že je tuhá. - Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie, ak ho zalejete horúcim mliekom.
- Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo, posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na
cesto mikroténové vrecko alebo fóliu. - Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a
nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäsa. - Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo
stratí. - Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do
neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu. - Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäsa, ak budete mäso špikovať v smere
vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.