Zemiaky, náš druhý chlieb
Zemiaky pozná každý. Stretávame sa s nimi v našej kuchyni a upravujeme ich na rôzne spôsoby – varíme, pečieme... a nikdy sa nám neprejedia. Na náš organizmus pôsobia veľmi pozitívne. Prispieva k zníženiu krvného tlaku ako aj nadváhy. Veď nás dokážu zasýtiť trikrát viac ako biele pečivo s rovnakým obsahom kalórii, pritom nášmu telu dodajú vlákniny, škrob, flavonoidy, minerály, vitamíny.
Zmeny k lepšiemu pocítite aj na srdci a koncentrácii. Nestráviteľné škroby v zemiakoch regulujú hladinu cukru v krvi, čím stabilizujú vaše intelektuálne výkony. Antioxidanty zase zabraňujú voľným radikálom z nezdravej stravy premeniť sa na zlý cholesterol, ktorý nahráva infarktu a mozgovej mŕtvici. POZOR, tieto skvelé vlastnosti zemiakov môžete pokaziť, najme zlou prípravou v kuchyni najme olejom, maslom, smotanou.
Používajte zrelé, purpurové zemiaky, nie so zelenou šupkou.
Flavonoidy: Quercetín poznáte najmä z červeného vína. Spomaľuje opotrebovanie a predčasné starnutie organizmu, bojuje však aj proti astme a alergiám. Uľahčuje totiž dýchanie. Bohatšie na quercetín sú odrody so žltou, s oranžovou alebo červenkastou dužinou. Nájdete v nich aj viac karotenoidov pre lepší zrak a zdravšiu farbu pleti.
Minerály: Meď ocenia nielen svaly, ale aj pokožka. Bude plná kolagénu a pružnejšia. Horčík, železo, zinok, jód, mangán a nikel tvoria kombináciu, ktorú telo tiež neodmietne. Fosfor posilní zuby, nechty a kosti, ale aj obranyschopnosť. V zemiakoch sa nachádzajú spolu s vápnikom v ideálnom pomere. Draslíka je v zemiakoch viac ako v banánoch. Bez neho nebudú správne fungovať svaly, kosti nebudú mať správne zloženie a organizmus nebude schopný ekonomicky hospodáriť s vodou.
Vitamíny: Vitamín C sa síce teplom rozkladá, no v zemiakoch ho ostane stále dosť pre zdravé kosti, svaly i zuby. Uľahčuje vstrebávanie železa a bojuje proti starnutiu
V obchodoch nájdete aj rôzne označenia zemiakov napríklad ,,Varný typ „ preto si vyberajte typ zemiakov podľa toho ako ich chcete použiť v kuchyni.
Varný typ A – na zemiakový šalát a ako príloha
Pevné, nerozvárajú sa a nie sú múčnaté.
Varný typ B – na prílohu
Polopevné, polomúčnaté, polosuché.
Varný typ C – na kašu
Múčnaté, ak si nedáte pozor, ľahko sa rozvaria.
Varný typ D – na cesto, knedle, halušky
Rýchlo sa rozvaria, sú silno múčnaté.